Снеговете отрязаха пътища и взеха жертви в Европа Двама души загинаха, а най-малко един е пострадал заради силните снеговалежи и лавините в Южна Австрия. Парализирано е движението по железопътните линии във федералната провинция Каринтия, разположена по границата със Словения и Италия.

До 120 сантиметра нов сняг беше измерен в някои райони на Каринтия в петък. Властите във федералната провинция Тирол и областта Лиенц препоръчаха на гражданите да си останат у дома.

Метеоролозите прогнозират, че в неделя вечерта в Южен Тирол ще натрупа още един метър нов сняг, а в Лиенц- до половин метър.

Няколко лавини затвориха редица пътища, като някои райони останаха отрязани от външния свят. 

В Източен Тирол няколко долини станаха недостъпни заради лавините. Метеоролозите предвиждат половин метър сняг и ситуация с лавини в тази част на страната.

В петък сутринта 53-годишен шофьор на машина за почистване на снега беше убит от лавина в селището Инерфилгратен в Източен Тирол. В Турн, окръг Лиенц, е загинал още един човек- местен жител на 39 години.Украйна също даде жертва в лошото време. Мъжът на 39 години почина от премръзване в централния град Черкаси.

Друг 36-годишен жител на района е приет в болница с хипотермия. Лекарите оценяват състоянието му като тежко.

Вчера черкаският градски съвет отмени учебните занятия от първи до четвърти клас.

Решение за отменяне на учебните часове до понеделник приеха и градските власти на Киев и редица други областни центрове. От неделя 13 души са загинали заради студовете в Румъния, където паднаха и обилни снеговалежи.

Според държавния секретар към вътрешното министерство повечето от починалите са бездомни хора, някои от които – консумирали алкохол.

От около седмица Румъния страда от ниски температури и снежни бури, които засегнаха силно трафика и изолираха десетки села.

В петък температурите паднаха до минус 18 градуса по Целзий в Барлад и до минус 15 – в Букурещ.

Стотици военнослужещи бяха мобилизирани през последните дни, за да разчистят пътищата и да окажат помощ на блокираните в домовете си хора.

От понеделник училищата в няколко области на страната остават затворени.Силни ветрове и снегове възпрепятстваха трафика в Сърбия днес, принуждавайки местните власти да обявят извънредно положение и да изпратят военни хеликоптери за спасяването на заседнали пътници.

Движението на тежкотоварни камиони бе забранено по пътищата в Северна Войводина, а границата на страната с Румъния, Хърватия и Унгария бе затворена за товарни превози.

Властите изпратиха булдозери да разчистват пътищата около столицата Белград, където над 100 коли бяха заседнали в снежните преспи. Засега от мястото са изведени 24 души, други 20 продължават да очакват помощ.

През нощта срещу петък ветрове със скорост над 100 км/ч удариха източната и североизточната част на Сърбия. Силните ветрове вероятно ще продължат и през уикенда.

Лошото време доведе до забрана за движението на плавателни съдове по река Дунав.

Над 60 души бяха блокирани в коли и автобуси в северната част на Сърбия, след като силните ветрове образуваха снежни преспи, високи по няколко метра.

Спасителите са използвали булдозери и тежка техника, за да отворят пътя в близост до град Зренянин, който се намира на 50 километра от сръбската столица Белград, след като колона от автомобили заседна през нощта в преспите.

Сръбските власти въведоха извънредно положение в Зренянин и няколко други града в северната провинция Войводина, след като източни ветрове със скорост повече от 150 километра в час удариха района.